Rate this item
(0 votes)

Ik zal mezelf eerst even voorstellen, ik ben Liesbeth en moeder van 2 leuke kinderen. Rick is 17 jaar en Merel is 15 jaar. Getrouwd met een leuke man, kinderen doen het goed op school en we leven een prima leventje.

In aanloop naar het nieuwe jaar bemerkte ik bij mijn kinderen dat de vrijheid en hoop, nu er gevaccineerd gaat worden, toeneemt. Ze hebben behoefte aan sociale contacten en de vrijheid om weer meer te kunnen doen. Zaken waar ze voor de covid niet heel erg behoefte aan hadden staan ​​ineens op de voorgrond. De goede voornemens voor 2021 zijn dan ook niet de voornemens die ik voor ogen had als moeder.

Goede voornemens 2021 van mijn kinderen
1. Heel veel feesten en festivals bezoeken
2. Met vrienden op vakantie en daar iets episch ?? van maken
3. En zuipen!

Waar ik als moeder op gehoopt had:
1. Diploma behaald
2. Lekker met sport bezig zijn
3. Met vrienden gezellig samen zijn

Gek want voor de covid in onze wereld kwam de voornemens en doelen wel in 1 lijn met die van mij. Hebben ze dan zoveel moeten missen dat ze dit extreem willen inhalen ?? Dit is de normale behoefte en heeft het meer met de leeftijd te maken. Ik merk dat hun drang en nieuwsgierigheid naar alcohol toeneemt. Natuurlijk leef ik niet onder een steen en hebben ze al wel eens alcohol gedronken. Maar dan altijd met in hun achterhoofd dat dit door ons als ouders afgekeurd wordt waardoor excessen uitbleven.

Onder het eten vliegen de opmerkingen over hun ideeën van vrijheid over de tafel. Ze gaan het op het zuipen zetten en gaan er een (weer dat woord) episch jaar van maken.Waar ze eerst wat waren om alcoholgebruik te bespreken, lijkt het wel of onze mening er zelfs niet meer toedoet. De behoefte aan erop los te leven lijkt of extremer nu er licht is aan het einde van de covid-periode.

En eigenlijk snap ik het ook wel. Ook bij mij leeft en borrelt (leuke woordspeling) het van binnen om weer eens een feestje te bezoeken, met vrienden samen te komen en ook daar hoort drankgebruik bij. Lekker op vakantie naar het zonnetje en daar met een wijntje op het terras te zitten.

Maar waar ik kan genieten van 1 van 2 wijntjes lijkt het wel of mijn kinderen helemaal los willen gaan.

Opvoeden
De afgelopen periode zijn we vooral bezig geweest met het verslag van de online verminderen en het beperken van het beeldschermgebruik.Er volgt weer een nieuwe uitdaging in de opvoeding met betrekking tot het leventje na de vaccinatie. Ik noem het een uitdaging want dat klinkt positiever dan een hobbel (of eigenlijk een berg). Hoe gaan we dit nu weer doen als ouder? Ik begrijp de drang om weer te doen waar je zin in hebt, maar kan de kinderen dit niet over meerdere jaren doen. Als ze al hun goede voornemens na gaan leven in het komend jaar dan vrees ik voor hun gezondheid en voor mijn haren (nog meer grijs erbij).

We gaan de uitdaging aan door met de kinderen in gesprek te gaan, begrip te hebben voor hun zienswijze, te luisteren en vooral door nieuwsgierig te zijn naar hun beweegredenen. Daarnaast zullen we al ouder ook wel eens aan de rem moeten trekken en simpelweg een “nee” verkopen.Want ondanks al het begrip blijven wij wel de ouders en zijn verantwoordelijke voor hen. We blijven onze standpunt dat we alcohol niet goed vinden op hun leeftijd. Natuurlijk zullen ze wel eens drinken maar we hopen door onze uitstraling en argumentatie en simpelweg nee, dat excessen uitblijven. Onderzoek heeft bewezen dat deze uitstraling het alcohol uitstelt of beperkt.

En die vakantie, dat we nog maar eens goed bespreken, en mochten ze echt dan zullen we dit bespreken met andere ouders van vrienden die gaan. Eventueel gaan we zelf op een plekje in de buurt op vakantie. Niet om te controleren maar om er te zijn als het wel dreigt mis te gaan.
En die feestjes, die gaan er komen…. En worden "episch".Niet door het alcoholgebruik maar door de gezelligheid om weer samen te kunnen zijn, We gaan met de kinderen bepreken hoe we dit voor elkaar krijgen. Mogelijk zijn er ontzettende leuke alternatieven.

Het handige blijft om naast de onderwerpen, school, sport en de dagelijkse dingen ook het gesprek aan te gaan met de kinderen over onderwerpen als alcohol, drugs, enzovoort. En vooral te luisteren naar hen. Ik hoop dat onze opvoedingsjaren genoeg zaadjes hebben gepland in de hersenen van de kinderen dat ze zijn het komend jaar en dat ze weten dat ze altijd bij ons kunnen komen als ze het moeilijk hebben of advies willen hebben.

Dit wordt mijn uitdaging voor 2021! En ik heb er zin in.

Read 827 times Last modified on donderdag, 14 januari 2021 08:37
Inloggen